Het belang van een back-up. Zo zijn je gegevens altijd veilig

3 juli 2023

In deze blog vertelt Bart waar je aan moet denken voor een solide back-upstrategie.

Niets is zo frustrerend als het verliezen van belangrijke gegevens. Een cyberaanval, hardwarestoring, een menselijke fout of een natuurramp kan in no-time je bedrijf stilleggen. Met een goede back-upstrategie minimaliseer je de impact van gegevensverlies. In deze blog vertelt Bart Verhelst, bestuurder van de IT Provider groep, waar je aan moet denken voor een solide back-upstrategie.

Waarom zijn back-ups zo belangrijk?

Niets is zo frustrerend als het verliezen van belangrijke gegevens. Vandaag de dag is er enorm veel aandacht voor cybercriminaliteit, maar ook een hardwarestoring, een menselijke fout, een brand of een natuurramp zoals een overstroming kan ervoor zorgen dat je bedrijf stil komt te liggen. Door regelmatig back-ups te maken, zorg je er in ieder geval voor dat je weer snel operationeel bent na een calamiteit. Een betrouwbare back-upoplossing biedt gemoedsrust en minimaliseert de impact van gegevensverlies.

De 3-2-1 back-upstrategie

Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je een goede back-upstrategie hanteert. Zo maar even een kopietje maken van je data op een externe schijf of in je eigen IT-omgeving, is niet afdoende. Een goede strategie is die 3-2-1-strategie. Het hanteert het principe van redundantie en offsite opslag om ervoor te zorgen dat je back-upgegevens altijd veilig en toegankelijk zijn. Hier is hoe de 3-2-1 back-upstrategie werkt:

1. Drie exemplaren van je gegevens

Zorg dat je drie exemplaren van je data hebt. Dit omvat het origineel plus twee kopieën. Door meerdere kopieën te hebben, minimaliseer je het risico van gegevensverlies als er iets misgaat met een van de kopieën.

2. Twee verschillende opslagmedia

Bewaar je gegevens op minimaal twee verschillende opslagmedia. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van een interne harde schijf, een externe harde schijf, een netwerkopslagapparaat (NAS) of opslag in je cloudomgeving. Door gebruik te maken van verschillende opslagmedia verminder je de kans dat een enkel type opslagmedium defect raakt of niet toegankelijk is.

3. Eén offsite-back-up

Zorg ervoor dat minstens één kopie van je gegevens zich op een offsite-locatie bevindt, buiten de primaire locatie waar je bestanden en data zich bevinden. Dit kan een externe harde schijf zijn die je elders bewaart, een tweede cloudopslagservice of een offsite-datacenter. Een offsite-locatie beschermt je tegen fysieke bedreigingen zoals brand, overstroming, diefstal of andere rampen die zich kunnen voordoen op de primaire locatie.

Automatiseer je back-ups

Om ervoor te zorgen dat je gegevens altijd veilig zijn, is het belangrijk om gebruik te maken van automatische back-upoplossingen. Als je back-ups handmatig maakt, is de foutkans groter en loop je het risico dat het vergeten of – net iets te lang – uitgesteld wordt.

Check je back-ups

Voer regelmatig controles en testen uit, zodat je zeker weet dat je back-ups ook daadwerkelijk werken. Worden alle benodigde bestanden meegenomen in de back-up en werkt het herstelproces zoals je dat hebt bedacht?Op deze manier voorkom je onaangename verrassingen en ben je er zeker van dat je back-ups betrouwbaar zijn.

Maak ook back-ups van je Microsoft 365-omgeving

Veel mensen gaan ervan uit dat Microsoft Office 365 automatisch back-ups maakt van al hun bestanden, e-mails en documenten. Helaas is dit een veelvoorkomend misverstand. Hoewel Microsoft zorgt voor redundante opslag en bescherming tegen hardwarestoringen, ben jij als organisatie nog steeds verantwoordelijk voor het maken van je back-ups van je individuele bestanden, e-mails en documenten. Dit betekent dat als er iets misgaat in je Microsoft 365-omgeving, zoals – per ongeluk of expres – verwijderde bestanden of een gegevensinbreuk, je zonder een back-up de kans loopt om onherstelbare gegevens te verliezen.

Meer weten?

Ben jij zaakvoerder en zoek je een goede en betrouwbare back-up-oplossing? Onze experts kunnen je adviseren over de beste back-upoplossingen die aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Wil je eens verder praten? Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.

Zin om geïnspireerd te worden? Volg dan onze LinkedIn-pagina.